Korisni saveti za uklanjanje fleka sa odeće

Prilikom upotrebe odeće i drugih tekstinih proizvoda često dolazi do stvaranja mrlja.

Ovo su nekoliko korisnih saveta za otljanjanje neželjenih mrlja.

Masne mrlje
Masnu mrlju natopite deterdžentom za pranje posuđa ili običnim sapunom. Ostavite 5 minuta i dobro isperite trljanjem.

Mrlje od rđe
Mrlje od rđe na belom rublju možete ukloniti tako da okruglu krišku limuna stavite na mrlju, prekrijete je belim komadom tkanine i pritisnete zagrejanom peglom. Limun zagrevajte tako dugo dok mrlja ne nestane. Nakon toga rublje operite u toploj vodi, kao i obično, kako biste uklonili žutu mrlju od limuna i pegle.

Mrlje od voska
Vosak najpre odstranite oštricom noža, zatim tkaninu stavite između dva lista novinskog papira i pređite preko njih zagrejanom peglom. Vosak će omekšati i nestati.

Mrlje od trave
Očetkajte pastom za zube.

Mrlje od dezodoransa
Natapkajte mešavinom 1 dela belog sirćeta na 4 dela vode. Isperite tekućom vodom.

Šminka
Navlažite prozirnim sredstvom za pranje posuđa i stavite u plastičnu vreću na 5-6 sati. Ako mrlja nije do kraja nestala, istrljajte ju alkoholom za čišćenje.

Zemlja
Namočite odevni predmet u hladnoj vodi malo prije nego što je istrljate sapunom ili prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa. Ako su ostale masne mrlje, uklonite ih mineralnom vodom.

Blato
Sačekajte da se osuši koliko je moguće. Istrljajte prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa i stavite u plastičnu vreću na 5-6 sati.

Mrlja od žvakaće gume
Žvakaću gumu skinite s odevnog predmeta tako što ćete ga staviti u plastičnu vrećicu, dobro zatvorite i ostavite na nekoliko sati u zamrzivaču. Žvakača guma će se smrznuti pa ćete je lako skinuti.

Mrlje od mastila
Mrlje od mastila ćete očistiti tako što mrlju istrljate komadićem vate natopljene alkoholom. Ako je tkanina sintetička poprskajte je lakom za kosu i iščetkajte.

Mrlje od paradajiza
Mrlju od paradajiza odmah isperite mlakom vodom. Ako je mrlja stara, natapkajte je vodom i amonijakom.

Mrlja od krvi
Mrlju od krvi odstranite hladnom vodom i sapunom. Ako je mrlja stara koristite deterdžente s encimima ili vodu i so.

Mrlje od znoja
Mrlju od znoja očistite tako da tkaninu uronite u vodu i belo sirće.

Mrlje od čokolade
Svežu mrlju od čokolade odmah isperite toplom vodom. Na sintetičkoj tkanini tapkajte 12 procentnim hidrogrenom. Na vuni i svili kapnite nekoliko kapi vode i amonijaka.


Mrlje od crne kafe ili kakaa
Mrlju od crne kafe ili kakaa najbolje je ukloniti dok su sveže. Prelijte je sa malo hladnog mleka i odmah isperite u vodi s deterdžentom.

Bobičasto voće
Odmah isperite mrlju što je moguće toplijom vodom, koliko može podnijeti materijal. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte je prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa ili potopite u toplom mleku.

Crno vino
Sveže mrlje isperite u vodi ili u belom vinu. Takođe možete umočiti tkaninu u kipuće mleko i zatim natapkati prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa.
U slučaju suvih mrlja stavite odevni predmet u zamrzivač kako bi crno vino kristaliziralo.Takođe možete pokušati staviti prozirno tekuće sredstvo za pranje posuđa na mrlju i pustiti da deluje preko noći.