SAVETI ZA ODRŽAVANJE

KORISNI PRAKTIČNI SAVETI

Pre nego što ubacite garderobu veš u mašinu, ispraznite sve džepove, zatvorite rajsferšluse i zakopčajte svu dugmad na košuljama. Pamučnu odeću koja nije mnogo prljava ne treba prati na temperaturi višoj od 40 stepeni. Na 90 stepeni, uz jaku centrifugu, treba prati samo veoma zaprljanu odeću, posteljinu, peškire i veš.

Pre upotrebe bilo kakvog izbeljivača prvo pogledajte etiketu na proizvodu i proverite da li ga materijal uopšte podnosi. Nakon toga, pročitajte i uputstvo na izbeljivaču, poštujte propisanu srazmeru i postupak jer ćete u suprotnom doći u situaciju da oštetite tekstilni proizvod.

Pre peglanja pofajtajte i sortirajte odeću. Na dno korpe u kojoj je odeća za peglanje stavite stvari koja se peglaju na visokim temperaturama, a na vrh one kojima je dovoljna i mlaka pegla. Tako smanjujete rizik da peglom koja je veoma ugrejana peglate odeću kojoj je dovoljna niža temperatura peglanja.

Tokom peglanja obratite pažnju da ne peglate odeću koja se presušila pa u tom slučaju ili aktivirajte režim za paru ili fajtanje na samoj pegli ili koristite fajtalicu.

Kada korisite peglu ona uvek mora biti čista i glatka. Ako primetite da je sa donje strane lepljiva ili hrapava, očistite je mekom krpom namočenom u sodu bikarbonu. Nipošto ne koristite nikakve oštrice i žicu za sudove jer ćete tako izgrebati teflon.

Izbegavajte sušenje odeće na suncu jer će prilično izbledeti. Ako nemate drugog izbora, izvrnite je da se suši na naličju. Štipaljke uvek kačite na skrivene delove odeće poput ivica ili pojasa od pantalona, dukseva i košulja kako ne bi ostavljale tragove. Nakon sušenja štipaljke sklonite sa konopca za sušenje da ne bi pokupile prašinu koja će kasnije dospeti na odeću.

Prlikom pranja veštačkih materijala, ne treba uključivati centrifugu, posebno u slučaju veštačke svile i viskoze. Napominjemo da su poliester, najlon i likra izuzetno osetljivi na toplotu. Zato ih treba prati u toploj vodi i peglati na niskoj temperaturi.

Znate li kada se koristi prašak, kada je deterdžent najbolji za pranje veša i koliko, zapravo, omekšivač utiče (ili ne utiče) na “omekšavanje” odeće i rublja?

Ako ste do sada koristili tečni deterdžent za pranje u vreloj vodi ili otkuvavanje – vreme je da prestanete sa tim. Za otkuvavanje donjeg rublja, pranje peškira i pre svega – bebi veša, važno je koristiti prašak. Zašto?

Aktivne supstance i sapuni u prašku aktiviraju se u vreloj vodi, i on tada na najbolji način pere vašu odjeću, ubija bakterije i slične, nepodobne, čestice sa odeću.

Koristeći tečni deterdžent na visokim temepraturama – postižete suprotno. Aktivne komponente za pranje koje se nalaze u tečnostima uništavaju se i onesposobljavaju kada je voda vrela – ostavljajući na taj način samo mirisnu, ali ne i čistu garderobu. Tečni deterdžent odličan je za korišćenje na oko 40 stepeni, i to na odeći u boji.

Oprana odeća može biti mekana i bez upotrebe uobičajenih industrijskih omekšivača. Ovo su neki od načina da to postignete.

1. Dodajte pola šoljice sode bikarbone u čašu od 2dcl vode. Dobijeni rastvor sipajte u komoru za omekšivač u veš mašini. Možda odeća neće mirisati onako intenzivno kao što ste navikli, ali će biti izuzetno mekana s obzirom na to da soda bikarbona najbolje od svih sastojaka omekšava vodu.

2. Dodavanje čaše vinskog sirćeta u komoru za omekšivač učiniće garderobu mekom i osvežiti je mirisom, iako to neće biti efikasno kao što je to slučaj sa sodom bikarbonom. Ova metoda alternativnog omekšavanja veša je najpopularnija. Ne trebate se plašiti mirisa sirćeta je on u potpunosti nestaje prilikom pranja. Takođe, možete mu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja.

3. Jedna od neobičnijh metoda je ubacivanje u bubanj sa vešom kuglice od aluminijske folije, ali njih treba izbegavati kod osetiljive odeće.

4. Neki ljudi umesto omekšivača u mašinu za sušenje veša ubacuju teniske ili gumene loptice. Ova metoda nije posebno omiljena jer može da stvori probleme kod osoba alergičnih na lateks, a nije ni najbolje rešenje za osetljive komade odeće.

6. Naravno, uvek se možete odlučiti za omekšivače rublja na prirodnoj bazi.

Vez se u zavisnosti od vrste materijala neznatno skupi prilikog pranja i dolazi do blagog nagužvavanja, pa se prilikom peglanja preporucuje i prepeglavanje  samog veza koji ce tom prilikom dobiti i dodatni sjaj. Digitalni vez nema temperaturna ograničenja prilikom pranja, ali se ne preporučuje pranje na temperaturi višoj od 90°C.

Sito štampa je jedna od postojanijih vrsti štampe. Preporučujemo da se štampani artikli peru okrenuti na naličje, kako štampa ne bi bila u direktnom kontaktu sa ostalim vešom i bubnjem mašine. Tako se povećava dugotrajnost otiska i umanjuju rizici od oštećenja štampe. Preporuka za temperaturu pranja je do 40°C.

– Peglanje preko otiska urađenim tehnikom sito stampe nije moguće, zbog potencijalnog  oštećenja same štampe pod uticajem visoke temperature pegle.

* osim kada su u pitanju boje na vodenoj bazi, koje nisu toliko zastupljene u brendiranju radne odeće.

SAVETI ZA UKLANJANJE MRLJA

KAKO DA UKLONITE MRLJE SA ODEĆE

Masnu mrlju natopite deterdžentom za pranje posuđa ili običnim sapunom. Ostavite pet minuta i dobro isperite vodom uz neprekidno trljanje.

Mrlje od rđe na belom rublju možete ukloniti tako što okruglu krišku limuna stavite na mrlju, prekrijete je belim komadom tkanine i pritisnete zagrejanom peglom. Limun zagrevajte tako dugo, dok mrlja ne nestane. Nakon toga rublje operite u toploj vodi, kao i obično, kako biste uklonili žutu mrlju od limuna i pegle.

Vosak najpre odstranite oštricom noža, zatim tkaninu stavite između dva lista novinskog papira i pređite preko njih zagrejanom peglom. Vosak će omekšati i zalepiti se na papir.

Mrlje od trave efikasno eliminiše pasta za zube. Nanesite pastu na mrlju od trave a potom četkom očetkajte to mesto.

Natopite mešavinom jednog dela belog sirćeta na četiri dela vode, dakle, rastvorom od 20% belog sirćeta.  Isperite tekućom vodom.

Nanesite prozirno sredstvo za pranje posuđa i stavite u plastičnu vreću na 5-6 sati. Ako mrlja nije do kraja nestala, istrljajte je alkoholom za čišćenje.

Natopite odevni predmet u hladnoj vodi malo pre nego što je istrljate sapunom ili prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa. Ako su ostale masne mrlje, uklonite ih mineralnom vodom.

Sačekajte da se osuši koliko je moguće. Istrljajte prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa i stavite u plastičnu vreću na 5-6 sati.

Žvakaću gumu skinite s odevnog predmeta tako što ćete ga staviti u plastičnu vrećicu, dobro zatvorite i ostavite na nekoliko sati u zamrzivaču. Žvakaća guma će se smrznuti pa ćete je lako skinuti.

Mrlje od mastila možete očistiti tako što  mrlju istrljate komadićem vate natopljene alkoholom. Ako je tkanina sintetička poprskajte je lakom za kosu i iščetkajte.

Mrlju od paradajiza odmah isperite mlakom vodom. Ako je mrlja stara, nakvasite je vodom i amonijakom.

Mrlju od krvi odstranite hladnom vodom i sapunom. Ako je mrlja stara koristite deterdžente sa enzimima ili vodu i so.

Mrlju od znoja možete očistiti tako što ćete da tkaninu uronite u vodu i belo sirće.

Svežu mrlju od čokolade odmah isperite toplom vodom. Na sintetičkoj tkanini tapkajte hidrogrenom od 12%. Na vuni i svili kapnite nekoliko kapi vode i amonijaka.

Mrlju od crne kafe ili kakaoa najbolje je ukloniti dok su sveže. Prelijte je sa malo hladnog mleka i odmah isperite u vodi sa deterdžentom.

Odmah isperite mrlju što je moguće toplijom vodom, koliko može podneti materijal. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte je prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa ili potopite u toplo mleko.

Sveže mrlje isperite u vodi ili u belom vinu. Takođe možete potppiti tkaninu u kipuće mleko i zatim natapkati prozirnim tekućim sredstvom za pranje posuđa.
U slučaju suvih mrlja stavite odevni predmet u zamrzivač kako bi crno vino kristaliziralo.Takođe možete pokušati staviti prozirno tekuće sredstvo za pranje posuđa na mrlju i dopustiti da deluje preko noći.